De politie heeft twee Nederlandse mannen opgepakt, die mogelijk via gehackte Instagram-accounts tienduizenden euro's hebben verdiend. Het duo is zondag aangehouden.

Rechercheurs waren al sinds november bezig met onderzoek in deze zaak.

De politie vermoedt dat de jongens van achttien en negentien uit Alblasserdam en Boskoop bedrijven lieten geloven dat ze reclame konden maken via deze 'gestolen' accounts op het sociale medium waar mensen foto's op plaatsen.

Wie de slachtoffers zijn is nog niet precies duidelijk. Vermoedelijk gaat het ook om een groot aantal mensen buiten Nederland. De slachtoffers hadden op Instagram vaak miljoenen volgers.

Phishingmail 

Volgens de politie heeft het duo van honderden mensen inloggegevens verkregen via een zogenoemde phishingmail. Daarbij lijkt het alsof deze van Instagram komt, maar in werkelijkheid is de mail nep en slechts bedoeld om gegevens los te peuteren.

Vervolgens benaderden de jonge mannen bedrijven om reclame te maken op de populaire accounts. De bedrijven wisten niet dat het om 'gestolen' accounts ging. Het duo kreeg vervolgens het reclamegeld, hoewel de reclameboodschap niet of maar heel kort te zien was.

Tegelijkertijd had de echte Instagrammer geen toegang meer tot zijn of haar account.