LONDEN - Een belangenorganisatie van diverse grote platenmaatschappijen, IFPI, gaat rechtszaken aanspannen tegen 459 Europeanen voor het illegaal downloaden van muziek. Het is de eerste keer dat daadwerkelijk stappen worden ondernomen om illegale uitwisseling van muziekbestanden via het internet te bestrijden. Dit werd donderdag bekend gemaakt.

De rechtszaken richten zich specifiek op gebruikers van downloadprogramma's als KaZaa, eDonkey en Gnutella. Op deze websites kunnen gratis muziekbestanden worden uitgewisseld en gedownload. De mensen die zijn aangeklaagd, komen uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Oostenrijk.

IFPI vertegenwoordigt grote muziekmaatschappijen, waaronder EMI, Warner Music en Universal Music. IFPI richt zich in eerste instantie op zogenaamde 'uploaders'. Dit zijn mensen die niet alleen muziek voor eigen gebruik van het internet halen, maar hun muziekcollectie ook aan andere gebruikers wereldwijd aanbieden. De IFPI heeft al gewaarschuwd dat gebruikers in meer landen vervolgd kunnen worden.