Uber werkt aan noodnummer voor passagiers en chauffeurs

Taxidienst Uber wil een noodnummer opzetten voor als passagiers of chauffeurs dringend hulp nodig hebben. Het bedrijf voert in 22 Amerikaanse steden tests uit met noodnummers.

Met het nummer kunnen mensen in contact komen met de klantenservice van Uber. Bij echte noodgevallen worden de bellers doorverbonden met de alarmdienst 911, schrijft Business Insider donderdag.

De noodfunctie wordt sinds afgelopen herfst getest. Nu kunnen mensen alleen op de website van Uber een schriftelijke klacht indienen, maar de klantenservice behandelt die niet snel als het niet urgent lijkt.

Het nummer is bedoelt voor noodsituaties waarbij de veiligheid van een chauffeur of passagier in het geding komt of dreigt te komen.

Kritiek

Er is veel kritiek op het veiligheidsbeleid van Uber, omdat de screening van chauffeurs als gebrekkig wordt gezien.

In februari schoot een Uber-chauffeur in de Amerikaanse plaats Kalamzoo zes mensen dood. Een Uber-passagier belde de politie en schreef een klacht naar Uber, maar de klantenservice markeerde die niet als 'urgent'. Als de klant een noodlijn kon bellen, had Uber mogelijk maatregelen kunnen nemen.

Het was niet de eerste keer dat het flink mis ging met Uber-chauffeurs. Eerder werden chauffeurs al beschuldigd van ontvoering, verkrachting, mishandeling en diefstal.

Onduidelijk is wanneer het noodnummer in de VS landelijk wordt gebruikt. Ook is niet zeker of het plan ook in Europa zal worden uitgewerkt.

Lees meer over:
Tip de redactie