Drents dorp wil snelste glasvezelnetwerk van Nederland bouwen

Inwoners van het Drentse dorp De Wolden willen een eigen netwerk opzetten, waarmee een maximale snelheid van 10 gigabit per seconde bereikt kan worden.

Daarmee willen de inwoners een einde maken aan de langzame internetverbindingen die nu in het dorp worden aangeboden, aldus de NOS. Het glasvezelnetwerk wordt honderd keer sneller dan wat KPN via het aangelegde kopernetwerk aanbiedt. 

De bewoners van De Wolden praten met de gemeente, provincie en een bank over de benodigde leningen om het netwerk aan te leggen. Eind maart gaat de aanleg van het netwerk volgens de initiatefnemers van start. 

In een pilot zullen 1.400 inwoners toegang krijgen tot het snellere glasvezelinternet. Bij een succesvolle proef wordt de rest van de 10.000 huishoudens met het nieuwe netwerk verbonden. 

De maximumsnelheid is alleen voor een kleine groep te gebruiken, Een 10 gigabit-abonnement zal 95 euro per maand kosten, waarbij ook 225 euro aansluitkosten worden gerekend. Daarnaast moet de gebruiker van dit abonnement apparatuur hebben om deze hoge snelheden te benutten.

De providers Weserve, Tweak, Stipte en Fiber willen via het netwerk internetdiensten aanbieden.

Lees meer over:
Tip de redactie