Een spelfout in de instructie voor een bankoverschrijving heeft er vorige maand voor gezorgd dat bijna 1 miljard dollar (ongeveer 912 miljoen euro) niet gestolen kon worden door hackers.

Hackers zouden geprobeerd hebben om geld van de centrale bank in Bangladesh, dat stond gestald bij de Federal Reserve Bank of New York, over te schrijven naar rekeningen in de Filipijnen en Sri Lanka.

De hackers deden vier verzoeken aan de bank, waarbij in totaal 81 miljoen dollar werd buitgemaakt. Een vijfde verzoek maakte bankmedewerkers echter achterdochtig omdat de naam van het goede doel waarnaar het geld zou moeten worden overgemaakt verkeerd was gespeld.

In plaats van 'foundation' schreven de hackers 'fandation', waardoor een routineonderzoek werd gestart. Daarbij kwam de fraude aan het licht en bleek dat ook bij andere banken verzoeken uitstonden voor het overschrijven van hoge bedragen die opliepen tot in totaal zo'n 1 miljard dollar.

Onderzoek

Bangladesh Bank zegt dat een deel van de wel gestolen 81 miljoen dollar inmiddels is teruggehaald en dat wordt gewerkt met Filipijnse autoriteiten om de rest van het geld terug te halen.

Volgens onderzoekers bevinden de hackers zich zelf niet in Bangladesh. Ze zouden wel gedetailleerde kennis hebben gehad van de werking van de centrale bank in Bangladesh.

Hoe de hackers precies toegang konden krijgen tot de systemen van de bank wordt nog onderzocht. In de Filipijnen wordt onderzocht of het gestolen geld in casino's terecht is gekomen.