Het AlphaGo-computerprogramma van Google heeft woensdag een wedstrijd Go gewonnen van de Zuid-Koreaanse topspeler Lee Se-dol.

Het was voor het eerst dat een computer een wedstrijd wint van een Go-speler met de hoogst mogelijke rang 9-dan.

De winst tegen Lee roept vergelijkingen op met de overwinning van IBM's Deep Blue-computer tegen de schaakgrootmeester Garry Kasparov, in 1996. 

Maar Go is een veel ingewikkelder bordspel, dat voor computers moeilijker onder de knie te krijgen is dan het schaakspel. De Zuid-Koreaan Lee bezit achttien internationale titels, waarmee hij de op één na succesvolste speler ter wereld is.

Algoritme

AlphaGo is een computerprogramma dat werkt op basis van een zelflerend 'neuraal netwerk'. Het algoritme evalueert de honderden mogelijkheden die er bij elke zet zijn, en de effecten die een zet kan hebben op het vervolg van het spel. 

De software wordt ontwikkeld door DeepMind, een onderdeel van Google dat voortkomt uit een overname in 2014. De zelflerende software van DeepMind wordt in allerlei afdelingen van het bedrijf gebruikt, van de zoekmachine tot de foto-app Google Photos.

Bekijk beelden van de wedstrijd:

Computer Google speelt wedstrijd met Go-grootmeester
Computer Google speelt wedstrijd met Go-grootmeester

Reeks van vijf

Door de enorme variatie in Go hadden experts in kunstmatige intelligentie verwacht dat het nog minstens tien jaar zou duren voordat een computer van de beste menselijke Go-spelers zou kunnen winnen. Vorig jaar won AlphaGo onverwacht vijf wedstrijden van Fan Hui, een Chinese Go-speler van een lager niveau dan Lee Se-dol.

De wedstrijd tegen Lee duurde ongeveer drieënhalf uur. Met nog ruim 28 minuten op de klok gaf Lee zich gewonnen. De wedstrijd, de eerste uit een reeks van vijf die deze week worden gespeeld, werd door tienduizenden mensen live op Youtube bekeken.

Demis Hassabis, de oprichter en directeur van DeepMind, zegt op Twitter trots te zijn op zijn team. "We zijn op de maan geland", schrijft hij. "Ook respect voor de geweldige Lee Se-dol."

De winnaar van de vijf wedstrijden krijgt 1 miljoen dollar. Als de Google-computer wint, wordt dit bedrag gedoneerd aan verschillende goede doelen.