Een Roemeense hacker die heeft ingebroken op de e-mailaccounts van de Amerikaanse oud-presidenten George Bush en George Bush Senior, mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Een Roemeense rechtbank bepaalde dat Marcel Lehel Lazar, ook bekend onder de naam Guccifer, maximaal 18 maanden in de Verenigde Staten mag blijven om voor de rechter te verschijnen, meldt ITWorld vrijdag.

Lazar heeft foto's, documenten en persoonlijke e-mails van de Bush-familie doorgespeeld aan Amerikaanse media.

Een aantal documenten zou ook afkomstig zijn van de dochter van Bush Senior en oud-minister Colin Powell van Buitenlandse Zaken.

Verdacht

De Roemeen wordt verdacht van fraude, het inbreken op een computersysteem, diefstal van persoonsgegevens, cyberstalking en het tegenwerken van autoriteiten. Hij werd in juni 2014 aangeklaagd in de VS.

Diezelfde maand werd Lazar door een Roemeense rechter veroordeeld tot vier jaar cel voor het stelen van informatie uit e-mailaccounts in Roemenië.

Hij had ingebroken op accounts van publieke figuren, onder wie het hoofd van de Roemeense inlichtingendienst. Lazar stond vanaf 2012 al onder toezicht voor zes jaar, omdat hij had ingebroken op accounts van bekendheden.