Facebook gaat veel meer belasting betalen in het Verenigd Koninkrijk, in plaats van belasting te ontwijken door omzet door Ierland te sluizen.

Dat stellen de BBC en The Register vrijdag. De verandering volgt na hevige kritiek van Britse politici op de belastingconstructie van Facebook en andere techgiganten. Eerder dit jaar beloofde Google al 130 miljoen pond (170 miljoen euro) aan achterstallige belastingen te betalen in het land.

Facebook zal omzet die wordt gemaakt op advertenties van grote bedrijven als supermarktketens Tesco en Sainsbury's binnen het Verenigd Koninkrijk laten belasten. Omzet uit kleine adverteerders die zelf ruimte op Facebook inkopen, zonder dat Brits personeel van het sociale netwerk hulp verleent, zal nog wel door Ierland stromen.

Volgens de BBC levert de nieuwe constructie Facebook waarschijnlijk een jaarlijkse belastingrekening van miljoenen ponden op. In 2014 betaalde Facebook 4.327 pond (5.570 euro) aan belastingen aan de Britse fiscus.

Transparantie

De regering van premier David Cameron wil een belasting invoeren op winst die door grote multinationals naar het buitenland wordt gesluisd. Ook die nieuwe belasting zal naar verwachting een groot effect hebben op Facebook.

Het Verenigd Koninkrijk wil uitgevoerde winst met 25 procent belasten, terwijl over winst binnen het Verenigd Koninkrijk 20 procent moet worden betaald.

In een intern bericht van Facebook, dat door de BBC is gezien, stelt het sociale netwerk dat de nieuwe constructie "transparantie geeft aan de activiteiten van Facebook in het Verenigd Koninkrijk".

Er zou geen sprake zijn van een formele overeenkomst met de Britse belastingdienst, al gaan er wel geruchten over een onderzoek naar Facebook door de fiscus. Het sociale netwerk heeft in het land zo'n 850 medewerkers.