De Amerikaanse autoriteiten moeten zeer terughoudend zijn in hun pogingen om Apple de iPhone van een terrorist te laten kraken, vindt de hoogste mensenrechtenfunctionaris van de Verenigde Naties.

"Het is mogelijk een gift aan autoritaire regimes en criminele hackers", waarschuwt Zeid Ra'ad al Hussein, de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, vrijdag in een uitgebreide verklaring.

"Om een beveiligingsprobleem met betrekking tot encryptie in één geval aan te pakken, riskeren de autoriteiten het openen van een doos van Pandora die zeer schadelijke gevolgen kan hebben voor de mensenrechten van miljoenen mensen, inclusief hun lichamelijke en financiële beveiliging."

Zeid zegt dat de FBI gesteund moet worden in het opsporen van terroristen, maar dat goed moet worden nagedacht over de gevolgen van maatregelen om de beveiliging van elektronica te doorbreken.

Pincode

De FBI wil dat Apple software ontwikkelt die het mogelijk maakt om de pincode van een iPhone 5c oneindig vaak te raden. Standaard wordt het toestel compleet ontoegankelijk gemaakt als de pincode tien keer achter elkaar verkeerd wordt ingetoetst. De betreffende iPhone is van Syed Rizwam Farook, een van de schutters van een aanslag in San Bernardino die veertien mensen het leven kostte.

"Een succesvolle zaak tegen Apple in de VS zal een precedent scheppen die het wellicht onmogelijk zal maken voor Apple of andere internationale IT-bedrijven om de privacy van hun klanten waar dan ook ter wereld te beschermen", zegt Zeid.

"Encryptie en anonimiteit zijn nodig om vrijheid van mening en meningsuiting en het recht op privacy te waarborgen. Het is noch fantasierijk noch een overdrijving om te zeggen dat levens zonder encryptietools in gevaar kunnen zijn."

Zeid Ra'ad al Hussein

Zeid Ra'ad al Hussein
Zeid Ra'ad al Hussein
Foto: AFP

Niet proportioneel

Volgens Zeid is onduidelijk dat het kraken van de smartphone van Farook proportioneel is. "Om mogelijk - maar absoluut niet met zekerheid - meer informatie over de vreselijke misdaad van Syed Rizwam Farook en zijn vrouw in San Bernardino te verzamelen, maken we mogelijk een groot aantal andere misdaden over de hele wereld, inclusief in de VS, mogelijk."

Tijdens een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres erkende de directeur van de FBI deze week dat het kraken van de iPhone een precedent kan scheppen. De opsporingsdienst vindt het echter essentieel dat de telefoon van Farook en andere ernstige misdaadplegers kan worden onderzocht.

De FBI waarschuwt al lange tijd voor de problemen die sterke beveiliging van elektronica kan opleveren tijdens onderzoeken. Apple wordt in de zaak tegen de FBI gesteund door een groot aantal techbedrijven en mensenrechtenorganisaties. Op 22 maart staan de FBI en Apple opnieuw voor de rechter.