Zeventien techbedrijven hebben laten weten Apple te steunen in de rechtszaak die het voert met de FBI over versleuteling. Donderdag wordt een gezamenlijke brief naar de rechter gestuurd. Ondertekenaars zijn onder meer Twitter, Airbnb, Reddit en Square.

Met het schrijven van brieven naar de rechter kunnen bedrijven die niet betrokken zijn bij de rechtsgang hun mening over de zaak geven. De techbedrijven roepen de rechter in Californië op de kant van Apple te kiezen.

De zaak tussen Apple en de FBI gaat over een versleutelde iPhone van een van de schutters van het bloedbad in San Bernardino vorig jaar. De FBI wil dat Apple software maakt waarmee gegevens op de smartphone kunnen worden ingezien.

Apple weigert dat, omdat daarmee de veiligheid van alle iPhone-gebruikers in het geding zou komen. Ook vreest het bedrijf voor een precedent dat daarmee geschept wordt.

Dwingen

De techbedrijven hekelen in hun brief de manier waarop de FBI Apple wil dwingen tot het maken van software. Het dwingen van ontwikkelaars tot het uitschakelen van veiligheidsopties gaat volgens de bedrijven een stap te ver.

Ook hekelen ze de wet waarop de FBI zich beroept. De All Writs Act uit 1789 "was geschreven voor de uitvinding van de gloeilamp", schrijven de bedrijven in de brief.

Volgens de techbedrijven kent het verzoek van de FBI geen "wettelijke grenzen" en schept de recherchedienst met de zaak een "gevaarlijk precedent". 

De grote techgiganten Facebook, Microsoft en Alphabet (Google) hebben eerder al laten weten Apple te steunen in de zaak.