John Whittingdale, de Britse minister van Cultuur, vindt dat adblockers een grote bedreiging vormen voor de kranten- en muziekindustrie.

Programma's die advertenties op websites blokkeren zijn een "hedendaagse afpersingspraktijk", zei hij woensdag volgens The Guardian.

Whittingdale beloofde in gesprek te gaan met uitgevers, sociale media en ontwikkelaars van adblockers om het probleem aan te pakken. 

Veel uitgevers maken zich zorgen over de opkomst van adblockers, omdat dit ervoor zorgt dat er minder advertentie-inkomsten binnenkomen. Steeds meer internetgebruikers installeren een adblocker, vaak om ervoor te zorgen dat webpagina's sneller laden.

Journalistiek

Sommige adblockers, waaronder het populaire Adblock Plus, laten sommige adverteerders geld betalen om 'goedgekeurde' advertenties alsnog door te laten. Critici zeggen dat dit neerkomt op afpersing.

"Als mensen niet betalen voor content, dan zal die conten uiteindelijk simpelweg niet meer bestaan", zei Whittingdale. "Dat geldt zowel voor een nieuw stuk journalistiek als voor het nieuwe album van Muse."

Whittingdale zegt erop te vertrouwen dat samenwerking binnen de internetindustrie en zelf-regulering voor een oplossing kan zorgen.