De Duitse kartelwaakhond Bundeskartellamt start een onderzoek naar Facebook. De toezichthouder onderzoekt of het bedrijf zijn machtspositie misbruikt met de manier waarop de gebruiksvoorwaarden zijn opgesteld. 

Zowel het Amerikaanse moederbedrijf als de Europese kantoren in Ierland en Duitsland worden onder de loep genomen, maakt de toezichthouder woensdag bekend

Facebook vraagt gebruikers in zijn gebruiksvoorwaarden om toestemming voor het gebruik van hun data. Die gegevens worden vervolgens gebruikt voor advertentiedoeleinden. 

Die voorwaarden zijn volgens de waakhond echter te onduidelijk voor de gemiddelde consument. Gebruikers zouden daardoor niet vaak begrijpen met welke voorwaarden zij instemmen. 

Twijfels

"Er zijn grote twijfels over de ontvankelijkheid van deze procedure, vooral met oog op de nationale databeschermingswetgeving", aldus de waakhond. Als er een verband met de dominante marktpositie van Facebook blijkt te zijn, is dit volgens het Bundeskartellamt in strijd met de antitrustregels. 

"Dominante bedrijven zijn onderworpen aan speciale verantwoordelijkheden. Onderdeel hiervan is ook het gebruik van de juiste gebruiksvoorwaarden waar die relevant zijn voor de markt", aldus Andreas Mundt, president van het Bundeskartellamt.

Een woordvoerder van Facebook laat weten: "We hebben er vertrouwen in dat we ons aan de wet houden en kijken ernaar uit om met het Bundeskartellamt samen te werken om hun vragen te beantwoorden."