Als Apple verplicht wordt om de iPhone van een terrorist te kraken, kan dat inderdaad leiden tot een precedent.

Dat geeft FBI-directeur James Comey dinsdagavond (Amerikaanse tijd) toe tegenover het Amerikaanse Congres, waar de twee partijen spraken over het kraken van de iPhone die door een terrorist is gebruikt bij de aanslagen in San Bernardino. 

De telefoon moet worden ontgrendeld om er informatie vanaf te kunnen halen, maar Apple weigert op een verzoek daartoe van de FBI in te gaan. 

Precedent

Een van de belangrijkste argumenten van Apple om zich te verzetten tegen het kraken van de telefoon is dat het een precedent zou kunnen scheppen. "Het bouwen van deze software zou niet alleen deze iPhone raken", aldus Bruce Sewell, de advocaat van Apple. "Het zou de beveiliging van alle iPhones verzwakken."

Comey zei tegenover het Congres dat dat "mogelijk" zo kan zijn. "Elk besluit van een rechtbank over een zaak is in potentie nuttig voor andere rechtbanken", aldus de FBI-directeur.

De FBI gaf daarnaast aan dat, als het de zaak wint, het Apple en andere bedrijven vaker zal verzoeken om te helpen bij het kraken van een telefoon. "Als dat binnen de wet valt, natuurlijk." 

Bekijk de reactie van Comey:

FBI geeft toe dat kraken van iPhone precedent kan scheppen
FBI geeft toe dat kraken van iPhone precedent kan scheppen

Waakhond

Volgens Apple vraagt de FBI om een 'achterdeur' in de beveiliging te zetten. De FBI nuanceerde dat: "Er zit al een deur in die iPhone. Wij willen alleen de waakhond weghebben." 

Volgens Sewell gaat het Apple niet alleen om imago. "Daar gaat het niet om. Wij adverteren niet met encryptie en privacy. We vinden het bewaren van die privacy de juiste manier van handelen."

Apple heeft woensdag formeel beroep aangetekend tegen het bevel om de iPhone te kraken, zo meldt Politico. Op 22 maart staan Apple en FBI weer voor de rechter.