Bij een grote politieactie waarbij politiediensten van over heel Europa samenwerkten, zijn negen mensen opgepakt. Ze worden onder meer verdacht van het runnen van illegale marktplaatsen op het zogeheten dark web.

In totaal werden 69 huizen en bedrijven in Bosnië-Herzegovina, Frankrijk, Duitsland, Litouwen, Nederland, Rusland en Zwitserland doorzocht.

Onder de arrestanten was onder meer een 21-jarige Duitser die ervan wordt verdacht diverse illegale streamingplatformen voor sport en films te onderhouden. Een 19-jarige Syriër en zijn 28-jarige broer worden ervan verdacht zich bezig te houden met het produceren van amfetaminen.

Een 27-jarige man uit Bosnië is de hoofdverdachte. De Duitse federale politie maakte volgens Wired bekend dat hij verdacht wordt van het zijn van een soort chef techniek van drie forums op het dark web waarop op grote schaal illegale zaken gedaan werden.

Van dat soort marktplaatsen zijn er bij de actie in totaal vijf gesloten. Daarop werden wapens, drugs, vals geld, valse Nederlandse en Italiaanse identiteitsbewijzen en gestolen creditcard- en bankinformatie verhandeld.

Hackers

Ook boden hackers er hun diensten aan, werd er DDoS-software verkocht en waren er handleidingen te vinden waarin wordt uitgelegd hoe een illegale streamingsite opgezet kan worden. In Frankrijk, Nederland, Litouwen en Rusland werden servers waar de marktplaatsen op draaiden in beslag genomen.

Het zogeheten dark web is een deel van het internet dat alleen met een speciale browser op te vragen is. Via Google of andere zoekmachines is dat niet mogelijk. Gebruikers bezoeken het dark web doorgaans met de browser van The Onion Router (TOR), die zegt zijn gebruikers volledig anoniem te houden.

Vorige week werden bij een Europese politieactie ook al tientallen Nederlandse 'geldezels', mensen die hun bankrekening beschikbaar hadden gesteld aan criminelen, gepakt.