Een Japanse rechtbank heeft Google opgedragen om zoekresultaten over een veroordeelde kindermisbruiker te verwijderen.

Volgens de rechter moet de man zijn leven opnieuw kunnen opbouwen zonder gehinderd te worden door informatie over zijn verleden. 

Het oordeel werd in december al geveld, maar is onlangs pas openbaar geworden, zo meldt The Guardian. Google gaat in beroep tegen het oordeel.

Het is de eerste keer dat in Japan het zogenoemde 'recht om vergeten te worden' wordt erkend door een rechter. In Japan is dat recht niet bij wet vastgelegd, zoals wel het geval is in de Europese Unie. Daardoor kunnen zoekmachines er in Europa in sommige gevallen toe worden verplicht om schadelijke zoekresultaten te verwijderen. 

Ongehinderd

De man, die veroordeeld is voor het schenden van de Japanse kinderprostitutiewet, begon zijn zaak al ruim drie jaar geleden. Hij wilde dat de resultaten werden verwijderd omdat zijn criminele verleden altijd bovenaan de zoekresultaten verscheen wanneer er op zijn naam werd gezocht. 

Volgens de rechter is het moeilijk om een normaal leven te leiden wanneer informatie geplaatst en gedeeld is op het internet. Afhankelijk van de aard van het misdrijf moeten individuen daarom de kans krijgen om ongehinderd te rehabiliteren. 

Tandarts

Hoewel het de eerste keer is dat er een vergeetrecht wordt genoemd door een Japanse rechter, is het in Japan al een aantal keer voorgekomen dat Google onder druk van een rechter zoekresultaten heeft moeten verwijderen. In november oordeelde een rechtbank in Tokio bijvoorbeeld al dat Google een aantal zoekresultaten over een malafide tandarts moest verwijderen.