Google moet de persoonsgegevens overhandigen van mensen die neprecensies over een Amsterdams kinderdagverblijf hebben achtergelaten op de kaartendienst Google Maps.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag besloten in een rechtszaak tussen het kinderdagverblijf en Google. Op verzoek van het kinderdagverblijf wordt de naam van de opvang niet gepubliceerd.

In de recensies werd de situatie in het kinderdagverblijf omschreven als "hysterisch" en werd gezegd dat "alles draait om geld" bij het bedrijf. Ook werd geclaimd dat huilende kinderen werden genegeerd.

De recensies werden geplaatst onder namen die niet in het klantenregister van het kinderdagverblijf voorkwamen. Toch weigerde Google in eerste instantie om de recensies te verwijderen, ook nadat duidelijk werd dat de teksten gekopieerd waren van verschillende andere sites, en eerder betrekking hadden op heel andere kinderdagverblijven.

Pas nadat een rechtszaak werd aangespannen, en toen de recensies al maandenlang online stonden, werden drie van de vier recensies verwijderd. 

Persoonsgegevens

Een vierde recensie, waarin steun werd uitgesproken voor de eerdere recensenten, en waarin de verdediging van het kinderdagverblijf als "typisch commentaar van dit bedrijf" werd afgeschilderd, liet Google staan. De rechtbank oordeelde maandag dat ook deze recensie verwijderd moet worden.

Bovendien moet Google de IP-adressen van de computers achter de recensies overhandigen aan het kinderdagverblijf, zodat eventueel verdere stappen kunnen worden genomen. Ook moet Google alle persoonsgegevens overhandigen die aan hun Google-accounts zijn gekoppeld.

Voor zover bekend is het voor het eerst dat Google de gegevens van Nederlandse neprecensenten op Google Maps moet overhandigen. "In Nederland heb ik nog geen precedent gevonden", zegt advocaat Paul Tjiam van het kinderdagverblijf. "Dus dat is wel bijzonder, ook omdat er van die Google-reviews zo veel gebruik en misbruik wordt gemaakt."

Ook internetjurist Raoul van de Laak van ICTRecht kent geen eerdere zaak waarin Google de gegevens van recensenten moest overhandigen. Onlangs besloot een rechter al wel dat Google de gegevens van een e-bookpiraat, die illegaal boeken verkocht via Google Play, moest overhandigen aan Stichting Brein.

Vragen

Volgens Tjiam hebben de neprecensies geleid tot veel vragen bij ouders met kinderen op het verblijf. Hij laakt het vrijwillige notice-and-takedown-beleid van Google, waaronder bedrijven kunnen vragen om verwijdering van recensies. "Als er een scheldwoord in staat, dan haalt Google het er meteen vanaf. Maar als je een beetje een venijnige recensie plaatst, dan kan dat lang dooretteren."

De advocaat van Google in de zaak wilde geen reactie geven op het vonnis. Een woordvoerder van Google zegt dat de uitspraak nog wordt bestudeerd. Het is onduidelijk of het internetbedrijf van plan is in beroep te gaan.