Door een aanstaande beleidswijziging mag de Amerikaanse inlichtingendienst NSA meer afgetapte gegevens gaan delen met andere overheidsagentschappen.

De regering van president Obama werkt stilletjes aan de wijziging die dit mogelijk maakt, stellen bronnen vrijdag aan de New York Times.

Momenteel mag de NSA al wel gegevens delen met organisaties als de FBI of CIA, maar dan moet de inlichtingendienst deze informatie eerst filteren. Alleen spionagedata die relevant is voor een bepaald onderzoek mag worden doorgegeven, terwijl irrelevante informatie over onschuldige burgers moet worden verwijderd.

Onder de nieuwe regels zouden analisten bij andere agentschappen direct toegang kunnen krijgen tot onbewerkte NSA-data. Zij zouden vervolgens zelf gegevens moeten filteren voordat gegevens binnen de eigen organisatie verder wordt verspreid.

Volgens de New York Times wordt al sinds de regering van president George W. Bush in 2008 gewerkt aan de nieuwe regels. Voor de wijziging is geen goedkeuring van een rechter of van het Congres nodig.

De overheidstak die de beleidswijzigingen opstelt belooft deze binnenkort openbaar te maken. Nu wil een woordvoerder nog geen commentaar leveren op de vermeende veranderingen.