De FBI en de juristen van Apple verschijnen op 1 maart in een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres om te spreken over de iPhone die in december bij de aanslag in San Bernardino door een terrorist is gebruikt. 

Het juridisch comité van het Congres deelde donderdag mee dat FBI-directeur James Comey en de hoogste juridische man van Apple, Bruce Sewell, naar Washington komen, zo schrijft Reuters.

De telefoon moet worden ontgrendeld om er informatie vanaf te kunnen halen, maar Apple weigert op een verzoek daartoe van de FBI in te gaan. 

De hoorzitting moet een uitweg bieden uit de welles-nietessituatie waarin de federale overheid en het bedrijf nu verkeren. Het Congres wil dat deze woordenstrijd niet verder escaleert.

Aanklacht

Apple wil dat het gerechtelijke bevel waarmee de FBI Apple dwingt de telefoon te hacken, wordt verworpen. Daartoe heeft het bedrijf donderdag een verzoek ingediend bij de rechter.

In de motie stelt de iPhone-maker dat het ministerie van Justitie en de FBI een "gevaarlijke macht" in handen proberen te krijgen die het Amerikaanse volk en het Congres wordt onthouden.

Het gaat volgens Apple om "de mogelijkheid om bedrijven als Apple te dwingen de algemene veiligheid en privacybelangen van honderden miljoenen mensen in de wereld te ondermijnen".

Video: Tim Cook noemt iPhone-hack 'software-equivalent van kanker'

Apple-baas noemt iPhone-hack 'software-equivalent van kanker'
Apple-baas noemt iPhone-hack 'software-equivalent van kanker'

Precedent

Apple vreest dat het hacken van de smartphone een precedent schept voor de FBI. Die zou in het vervolg vaker willen binnendringen in smartphones.

Volgens het technologiebedrijf is het bevel van de FBI in strijd met de Amerikaanse grondwet. Het herschrijven van het besturingssysteem om de FBI toegang te geven tot informatie, is volgens Apple in strijd met de vrijheid van meningsuiting en het recht op een eerlijk proces.

De FBI heeft het verzoek gebaseerd op een wet uit 1911. Een nieuwe wet die de veiligheids- en politiediensten daadwerkelijk de macht geven bedrijven te dwingen software te herschrijven, sneuvelde vorig jaar in het Congres, aldus Apple.

Steun Microsoft

Microsoft heeft donderdag laten weten volledig achter Apple te staan in de hackzaak, meldt de site Geekwire.

Brad Smith, de belangrijkste juridische man bij het bedrijf, zei tijdens een hoorzitting in het Congres dat Microsoft per brief de steun zal bevestigen.

De brief, een zogeheten Amicus curiae, wordt gestuurd naar de rechtbank die de zaak van Apple en de FBI zal behandelen. Op die manier kan Microsoft officieel laten weten dat het de kant van Apple kiest in de zaak.

Microsoft wil niet dat de FBI in de zaak aankomt met een wet die begin 20e eeuw is geschreven. Smith had een telmachine bij zich, om aan het Congres te laten zien hoeveel de technieken zijn veranderd. "Wij vinden dat rechters problemen over technologie van de 21e eeuw niet moeten oplossen met een wet uit de tijd van de telmachine", aldus Smith.