Facebook-CEO Mark Zuckerberg gaat 25 GPU-servers schenken aan Europese onderzoekslabs, om onderzoek naar kunstmatige intelligentie te bevorderen. 

De computers moeten het gemakkelijker maken om onder andere 'machine learning' te onderzoeken, aldus Zuckerberg in een livestream

Bij machine learning leert een computer om zelf keuzes te maken door bijvoorbeeld heel veel vergelijkbare situaties of beelden te laten zien. Een krachtige GPU-server kan meer beeld verwerken, wat kan leiden tot een slimmere kunstmatige intelligentie.

Facebook zal in de komende jaren de 25 GPU-servers schenken aan verscheidene Europese onderzoekscentra, die vanaf donderdag worden uitgenodigd om zich voor de samenwerking op te geven. Onderzoeker Klaus-Robert Müller van de TU in Berlijn zal als eerste vier van deze computers ontvangen. 

Virtual reality

Zuckerberg vertelde ook kort over zijn visie op virtual reality (VR), waarvoor de eerste premiumbrillen in 2016 worden verkocht. Het zal volgens hem nog even duren totdat VR de norm is: "er zijn tien jaar voor nodig totdat dit een mainstream technologie zal worden".

De Facebook-baas denkt dat VR in die tien jaar veel zal veranderen. Zo verwacht hij dat VR-brillen voor die tijd even groot zullen zijn als gewone brillen.

Facebook brengt later dit jaar de Oculus Rift uit - een VR-bril van 699 euro speciaal gemaakt voor krachtige computers.