T-Mobile houdt de fusie tussen Vodafone en Ziggo goed in de gaten. De provider denkt dat bij een duopolie een oneerlijke markt kan ontstaan waarbij mobiele spelers worden weggedrukt.

Dat vertelt Freddy Dijkman, financieel directeur van T-Mobile Nederland, in gesprek met NU.nl.

Vorige week maakten Vodafone Nederland en Ziggo bekend samen verder te gaan als één bedrijf. Zij combineren het mobiele aanbod van Vodafone met vast internet, tv en telefonie van Ziggo. Op die manier willen zij beter concurreren met KPN, dat mobiele en vaste diensten al langer succesvol combineert.

Duopolie

Dijkman stelt dat de fusie kan zorgen voor een duopolie op de Nederlandse markt met KPN aan de ene kant en de joint venture van Vodafone en Ziggo aan de andere kant. "De duopolie van de vaste markt moet niet naar de mobiele markt komen", aldus de financieel directeur.

"Je moet geen situatie krijgen waarin partijen hun marktdominatie gebruiken om anderen van de mobiele markt te drukken." Naast Ziggo/Vodafone en KPN hebben ook T-Mobile en Tele2 nog een eigen mobiel netwerk in Nederland. Zij zijn qua omvang echter een stuk kleiner en hebben geen eigen netwerk voor vaste diensten.

Dijkman wil in ieder geval dat er een "fair level playing field" blijft bestaan voor de klant. "Bij een duopolie is de noodzaak voor innovatie beperkt." Dijkman stelt dat zo’n markt bovendien zou kunnen zorgen voor onnodig hoge prijzen.

Openstellen kabel

T-Mobile vindt dat de overheid moet blijven zorgen voor een eerlijke markt na de fusie. Minister Kamp van Economische Zaken liet eerder al weten dat hij het nu nóg belangrijker vindt om het kabelnetwerk van Ziggo open te stellen voor derden en zo concurrentie te waarborgen.

Dijkman wil niet zeggen of T-Mobile ook geïnteresseerd zou zijn de markt voor vast internet en tv te betreden als het kabelnetwerk van Ziggo beschikbaar wordt voor andere partijen. "Wij focussen ons nu helemaal op mobile. Met focus zorg je voor specialisatie en snelheid."