Apple gaat in de zaak tegen de Amerikaanse federale opsporingsdienst FBI, die wil dat de smartphonemaker een iPhone voor hen hackt, een beroep doen op de vrijheid van meningsuiting.

Apple ondertekent namelijk elke app die in de App Store komt met een digitale handtekening. Dankzij de handtekeningen weet de iPhone dat een stuk software veilig is. Zo zorgt het bedrijf ervoor dat er geen virussen, malware of andere slechte zaken opduiken tussen de apps.

"Die handtekening is deel van Apple's ecosysteem; het is een belofte dat Apple vindt dat deze software veilig is om te gebruiken", zegt hoogleraar Jennifer Granick in burgerrechten aan de prestigieuze Stanford University tegen Bloomberg. "De telefoon draait geen software die niet door Apple is ondertekend."

Het feit dat de FBI Apple wil dwingen om een hacktool om de iPhone te ontsleutelen te schrijven en vervolgens te ondertekenen, druist in tegen de vrijheid van meningsuiting, vinden de advocaten van de techgigant volgens een anonieme bron. Het zou vergelijkbaar zijn met de overheid die een journalist dwingt een bepaald artikel te schrijven, vinden ze.

Apple en de FBI zijn met elkaar in debat over het hacken van een enkele iPhone om informatie over de terroristische aanslag in de Amerikaanse stad San Bernardino te verkrijgen. Volgens de FBI helpt dit verzoek bij een onderzoek, maar Apple vreest dat de privacy van alle gebruikers hierdoor op het spel komt te staan.