Er zijn vorig jaar 884.774 schadelijke programma's voor mobiele apparaten ontdekt. Dat is bijna drie keer zoveel als het jaar ervoor, toen er ruim 295.000 vormen van malware werden gevonden.

In totaal kregen 94.344 gebruikers van mobiele apparaten te maken met malware, blijkt uit onderzoek van antivirusmaker Kaspersky Lab.

De gevaarlijkste malware betrof volgens de onderzoekers ransomware. Daarmee kunnen buitenstaanders apparaten binnendringen en bestanden vergrendelen. Slachtoffers kunnen tegen betaling van 'losgeld' de bestanden terugkrijgen.

Bijna de helft van de top 20 meestvoorkomende malware bestond uit kwaadaardige programma's die opdringerige reclame toonden op de smartphones en tablets.

Diep doorgedrongen

Er wordt steeds vaker gebruikgemaakt van malware die zogenoemde root-toegang verkrijgt. Daarmee dringt de software zo diep door in bijvoorbeeld een smartphone, dat het zelfs na het terugzetten van fabrieksintellingen actief blijft.

Kaspersky meldt daarnaast een afname in het aantal trojans voor internetbankieren. Er werden er vorig jaar 7.030 gemeld, terwijl dat er in 2014 nog 16.586 waren.

Wel zijn de nieuwe vormen van internetbankieren-trojans complexer en kunnen ze op meer manieren worden gebruikt. Cybercriminelen kunnen klanten van tientallen banken met één type malware aanvallen.

Schade

Uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Lookout en onderzoeksbureau Ponemon blijkt dat schade voor bedrijven door mobiele datalekken kan oplopen tot 23,4 miljoen euro per jaar.

Werknemers bekijken steeds meer zakelijke data, inclusief gevoelige bedrijfsinformatie, op mobiele apparaten. Dat komt mede doordat meer dan de helft van de data op pc's ook toegankelijk is op smartphones en tablets.

Gemiddeld 3 procent van de mobiele apparaten van werknemers is besmet met malware, waardoor bedrijven risico lopen dat bedrijfsinformatie wordt gestolen.

Voor het onderzoek zijn 588 leidinggevenden in IT en beveiliging werkzaam bij de tweeduizend grootste bedrijven ter wereld.

Datalek

Tweederde van de organisaties zegt datalekken te hebben gehad doordat werknemers via mobiele apparaten gevoelige bedrijfsinformatie bekeken. 

Een gemiddeld bedrijf geeft 14,7 miljoen euro per jaar uit aan het onderzoeken, beheersen of verhelpen van malware-aanvallen. Dat is 8,43 euro per besmet apparaat.

De meerderheid van de dreigingen worden niet aangepakt. Gemiddeld gezien onderzoeken bedrijven slechts 26 procent van de mobiele apparaten waarmee zakelijke informatie wordt opgevraagd.