De privacydiscussie lijkt groter dan ooit in Silicon Valley. Apple en de FBI zijn met elkaar in meerdere zaken verwikkeld over het kraken van iPhones. Volgens de FBI helpt dit verzoek bij een onderzoek, maar Apple vreest dat de privacy van alle gebruikers hierdoor op het spel komt te staan.

De FBI onderzoekt een terroristische aanslag

De iPhone 5c die de FBI in eerste instantie gekraakt wil zien worden is van Syed Rizwan Farook, één van de daders bij de aanslag in San Bernardino. Tijdens een schietpartij in de Amerikaanse stad kwamen er veertien mensen om het leven. Er raakten 21 mensen gewond.

Farook en zijn mede-dader Tasheen Malik kwamen om het leven, wat onderzoek naar exacte motieven lastig maakt. Vlak na de aanslag werd beweerd dat Malik en Farook aanhangers waren van IS. De FBI wilde de iPhone 5c kraken om meer over de aanslag te weten te komen, en om mogelijk toekomstige aanvallen te voorkomen. 

iPhone leek niet binnen te dringen zonder hulp van Apple

Sinds de komst van iOS 8 in 2014 is het moeilijker geworden om een iPhone te kraken. De FBI heeft bovendien het Apple ID-wachtwoord van Farook veranderd, waarna de data op de telefoon automatisch versleuteld wordt.

De Amerikaanse rechter heeft Apple bevolen om speciale software te ontwikkelen om de iPhone 5c te kraken. De software moet ervoor zorgen dat de FBI onbeperkt wachtwoorden kan proberen om het toestel te ontgrendelen. Standaard vergrendelt een iPhone na tien foute pogingen in korte tijd. 

Apple zou in staat zijn dergelijke software te maken, maar weigert vooralsog mee te werken. De FBI zag eind maart van deze zaak af, omdat er via een Israëlisch bedrijf een alternatieve hackmethode was gevonden.

Apple is bang dat de zaak precedent schept

Apple-directeur Tim Cook vreest dat het kraken van een iPhone 5C voor de FBI een precedent schept, waardoor rechters in de toekomst de techreus kunnen dwingen altijd aan dit soort verzoeken mee te werken. De kans dat Apple vaker iPhones moet gaan kraken, groeit daarmee.

Hoewel er eerder door het Witte Huis en de FBI werd gezegd dat het bij San Bernardino om één specifieke situatie ging, gaf de FBI tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres toe dat het inderdaad een precedent zou scheppen. "Elk besluit van een rechtbank over een zaak is in potentie nuttig voor andere rechtbanken", aldus FBI-directeur James Comey.

De speciale software kan in verkeerde handen komen

Volgens Apple is het bevel van de FBI gebaseerd op een wet uit 1911 en probeert de dienst op deze manier meer macht te krijgen dan de politiediensten ooit hebben gekregen.

Het dwingen tot herschrijven van software is volgens het techbedrijf in strijd met de Amerikaanse grondwet. Het verzoek is in strijd met de vrijheid van meningsuiting en het recht op een eerlijk proces, aldus Apple.

Naast de vrees voor een precedent is Apple ook bang dat de software om de iPhone te kraken in verkeerde handen komt. De software kan lekken naar cybercriminelen of kan door de FBI of andere opsporingsinstanties nagemaakt worden. Dat is een stuk eenvoudiger als er een voorbeeld is.

Grote techbedrijven scharen zich achter Apple

Veel grote techbedrijven zeggen achter Apple te staan, waaronder Google, Amazon, Facebook en WhatsApp. "Door bedrijven te dwingen hacken mogelijk te maken komt de privacy van de gebruikers op het spel te staan", aldus Google-baas Sundar Pichai. Microsoft heeft bekendgemaakt Apple met een brief aan de rechtbank te steunen in de hackzaak met de FBI. 

Cook denkt zelf dat technologiebedrijven deel moeten nemen aan een commissie, om gezamenlijk te praten over de implicaties van politieonderzoek en privacy. Deze zou in dit soort situaties kunnen oordelen over de meest ethische en juiste aanpak.

Er doen zich meer zaken voor.

Een rechter in Boston bepaalde op 8 april dat Apple de FBI moet gaan helpen om gegevens van een smartphone in de Amerikaanse staat Massachusetts af te halen. Het gaat om de telefoon van een mogelijk bendelid. Apple moet 'redelijke technische hulp' bieden bij onderzoek naar de smartphone.

Het gaat daarbij om het vinden van data op de smartphone van de verdachte, het kopiëren van deze gegevens naar een extern opslagmedium en het afleveren van dit opslagmedium aan de FBI. 

Het oordeel komt vlak nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie in beroep ging bij een vergelijkbare zaak in New York. Daarmee hoopt de regering een oordeel uit maart te veranderen. Toen wees de rechter een verzoek om een iPhone te laten hacken door Apple af.