Facebook-CEO Mark Zuckerberg zegt achter Apple te staan in de strijd die het bedrijf tegen de Amerikaanse overheid voert over het breken van zijn eigen encryptie.

"We leven met Apple mee", zei Zuckerberg tijdens Mobile World Congress in Barcelona, meldt The Wall Street Journal. "Ik denk niet dat het vereisen van achterdeuren in encryptie een effectieve manier is om onze veiligheid te verhogen, en ook niet het juiste om te doen."

Facebook sprak eerder al in algemene zijn zijn steun uit voor Apple, nu gaat Zuckerberg dieper op de zaak in. De Facebook-oprichter trekt de grens bij het omzeilen van encryptie. "Wij geloven in encryptie, en we denken dat het een belangrijk gereedschap is waar mensen eerlijk gezegd toch wel aan zullen komen", aldus Zuckerberg.

Apple versus FBI

Apple heeft sinds vorige week een geschil met het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI. Die willen graag dat Apple de iPhone van een dader in de San Bernardino-terreurzaak kraakt. Bij de schietpartij kwamen veertien mensen om het leven.

Pogingen van de FBI om in de telefoon te komen leverden niks op, en alleen Apple kan theoretisch gezien nu nog toegang tot het toestel krijgen. Daarvoor zou Apple wel een bewust verzwakte versie van iOS moeten ontwikkelen en op het toestel van de dader installeren.

Apple weigert dat, omdat het vreest voor zowel de veiligheid van zijn systeem en vergelijkbare verzoeken van overheden in de toekomst. De FBI spreekt steeds van een eenmalige eis.

Helft Amerikanen voor FBI

Iets meer dan de helft van de Amerikanen zou in de zaak voor het standpunt van de FBI zijn, meldt onderzoeksinstituut Pew Research Center. Het bureau ondervroeg ruim duizend respondenten.

Daarvan vindt 51 procent dat Apple de iPhone van de terreurdader moet kraken. 38 procent is tegen, en 11 procent weet het niet.

Zowel de FBI als Apple laten de zaak hoog oplopen. Apple-CEO Tim Cook riep in navolging van enkele Amerikaanse Congresleden op tot het vormen van een privacycommissie in de VS. Die zou zich bij dergelijke geschillen kunnen uitspreken.

Nu wachten Apple en de FBI onder meer een aanstaande uitspraak van de rechter af, en een gesprek met het Amerikaanse Congres.