Apple-CEO Tim Cook denkt dat Amerika het beste een panel met experts kan oprichten, om te discussiëren over hoe technologie, spionage en privacy samen aangepakt moeten worden.

Dat stelt de topman in een interne brief die is verzonden aan personeel, aldus TechCrunch. In de brief bedankt hij werknemers voor hun steun in het huidige privacydebat. 

Cook zegt in de brief dat Amerika "altijd het sterkst is geweest als iedereen samenwerkte". Volgens hem kan dit het beste door een commissie op te richten, met daarin experts die over spionage, technologie, en burgervrijheden debatteren. Daarbij zou worden gekeken naar landelijke wetten, privacy en nationale veiligheid. 

Een aantal congresleden heeft al een vergelijkbare commissie voorgesteld. Volgens Cook zou Apple graag deelnemen aan een dergelijk panel.

Debat

De discussie rond de nog niet gekraakte iPhone van de schutters in het Amerikaanse San Bernadino woedt voort. De rechter legde Apple eerder op om het toestel te hacken en gegevens te verzamelen voor de FBI, maar dat weigerde het bedrijf. Meerdere techbedrijven schaarden zich achter Apple en de opgelegde hackdatum werd uitgesteld. 

Volgens Apple gaat het niet om slechts één iPhone. Door nu dit ene toestel open te kraken, zegt Apple te riskeren dat de veiligheid van andere Apple-telefoons verslechtert. Dat vormt volgens Apple een 'gevaarlijk precedent', omdat de FBI ook vaker zou kunnen vragen om telefoons binnen te dringen. De FBI zegt in een eigen brief geen precedent te willen creëren met de zaak.

De FBI stelt dat het gaat om een enkele situatie, om verder te komen in het onderzoek naar de aanslag in San Bernardino. Op maandag bleek dat een aantal slachtoffers van deze aanslag ook wil dat de telefoon wordt gehackt.