Filmdistributeur Dutch Filmworks gaat individuele downloaders van illegale kopieën van films opsporen en aanklagen.

Dutch Filmworks heeft daarvoor al lijsten met IP-adressen van Nederlandse downloaders in handen, meldt de Volkskrant.

Tot nu toe zijn individuele downloaders altijd buiten schot gebleven, ook al is het downloaden van illegaal gekopieerde films sinds april 2014 in Nederland verboden. De jacht was altijd beperkt op filmpiraten die films grootschalig delen.

Toch heeft Dutch Filmworks de medewerking van internetproviders nodig om namen bij de IP-adressen op de lijst te zoeken. Nederlandse providers weigeren zulke informatie te geven zonder dat een rechter daartoe verplicht.

Afschrikwekkend

De filmdistributeur hoeft de namen in eerste instantie echter niet zelf te hebben. In plaats daarvan wil Dutch Filmworks dat de providers hun klanten die illegaal downloaden eerst een waarschuwing sturen.

Gaan downloaders door, dan wil de distributeur namen en adressen wel hebben, en een schikking van 150 euro voorstellen. Wie niet schikt, wordt door Dutch Filmworks voor de rechter gesleept.

Het schikkingsbedrag moet downloaders volgens de distributeur vooral afschrikken. Tim Kuik van auteursrechtenwaakhond Stichting Brein denkt dat de aanpak van Dutch Filmworks kans van slagen heeft, maar blijft zelf zijn pijlen richten op grote uploaders en sites en diensten die illegaal downloaden mogelijk maken.