Minister Kamp van Economische Zaken vindt het na de aankondiging van de fusie tussen Vodafone en Ziggo nóg belangrijker dat het kabelnetwerk opengesteld wordt voor derde partijen.

De minister wil al langer dat er concurrentie komt op het kabelnetwerk, zoals op de mobiele netwerken van bijvoorbeeld KPN en Vodafone al het geval is. Ziggo is na de fusie met UPC in 2014 de enige provider die in Nederland over een kabelnetwerk beschikt.

Kamp vindt het belangrijk dat ook op dat netwerk concurrentie ontstaat, "zodat consumenten uit een divers aanbod van abonnementen voor telefonie en internet kunnen blijven kiezen." Dat schrijft de minister in een reactie aan NU.nl.

Die concurrentie moet via een verandering van de Europese regels afgedwongen worden, want de huidige Nederlandse wetgeving zorgt ervoor dat er slechts voor dat één sterk netwerk kan worden gereguleerd. De aanpassing van Europese regels is dankzij de fusie "des te belangrijker", vindt Kamp.

Vodafone en Ziggo maakten dinsdagnacht bekend te gaan fuseren. De nieuwe provider met een vast en mobiel netwerk moet beter concurreren met bedrijven als KPN, T-Mobile en Tele2. Het is nog niet bekend onder welke naam het nieuwe bedrijf dat gaat doen, maar wel dat dat banen zal gaan kosten.

'Meer concurrentie'

Vodafone laat in een reactie aan NU.nl weten dat het bedrijf vindt dat de samenwerking juist bijdraagt aan de concurrentie. "Als combinatie kunnen we namelijk beter investeren dan de afzonderlijke bedrijven in bijvoorbeeld infrastructuur en nieuwe producten en diensten", aldus een woordvoerder.

Door gecombineerde diensten aan te bieden denkt Vodafone samen met Ziggo beter te kunnen concurreren met KPN dat ook vaste en mobiele diensten aanbiedt.