AMSTERDAM - Microsoft is gestart met een actie om het installeren en verkopen van illegale software en licenties tegen te gaan. Uit onderzoek van Microsoft is gebleken dat nog steeds veel systeembouwers computers leveren met illegale software en licenties.

"De actie van Microsoft richt zich enerzijds op het geven van voorlichting en uitleg aan het verkoopkanaal en anderzijds op het aanpakken van hardnekkige overtreders die bewust illegale software aanbieden. Het aanpakken gebeurt mede op verzoek van bedrijven in deze sector zelf."

"Gedurende het hele jaar worden bovendien verrassingsbezoekers ('mystery shoppers') ingezet om na te gaan of PC-bouwers hun klanten juist voorlichten over licenties," zo laat het concern weten.

"De meest voorkomende misvatting is dat klanten en PC-verkopers vaak in de veronderstelling zijn dat (volume) overeenkomsten die zij hebben met Microsoft gebruiksrecht geven op een volledig besturingsysteem. Dit terwijl deze overeenkomst alleen toestaat een upgrade te installeren als een onderliggende volledige Windows licentie is verkregen.. Een ander misverstand is dat bestaande OEM-licenties mogen worden overgezet op nieuwe systemen, hetgeen niet het geval is."