Ziggo en Vodafone Nederland gaan samen verder als één bedrijf. De nieuwe provider met een vast en mobiel netwerk moet beter concurreren met bedrijven als KPN, T-Mobile en Tele2.

Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, richt een joint venture op met Vodafone om de nieuwe provider te creëren, zo is dinsdagnacht bekendgemaakt.

Beide bedrijven krijgen de helft van de gezamenlijke onderneming in handen. Daarvoor moet Vodafone nog wel 1 miljard euro betalen aan Liberty Global.

Onder welke naam de nieuwe provider actief zal zijn is nog niet bekend. Ook is nog niet precies duidelijk of er iets verandert voor bestaande klanten van Vodafone of Ziggo.

Wel is duidelijk dat er nieuwe abonnementen zullen worden aangeboden waarin vast internet via het Ziggo-netwerk en mobiel internet via het Vodafone-netwerk is inbegrepen.

Door de samenvoeging van de twee bedrijven denken Vodafone en Liberty Global uiteindelijk zo'n 280 miljoen euro per jaar te kunnen besparen. Het gaat daarbij onder meer om kosten op infrastructuur, marketing en administratie. De bedrijven spreken in de aankondiging niet over het verlies van banen.

Klanten

Ziggo is al actief op de mobiele markt, via het netwerk van Vodafone. Ziggo Mobiel had eind 2015 ruim 180.000 mobiele klanten, veel minder dan de 5 miljoen mobiele klanten van Vodafone Nederland.

Op zijn beurt biedt Vodafone al vaste internet- en tv-diensten aan via het netwerk van KPN. Vodafone Thuis heeft minder dan 100.000 klanten, waar Ziggo aan ruim 3 miljoen huishoudens internet en tv levert. Het merk van Liberty Global groeide eind 2014 behoorlijk door de overname van Ziggo.

De fusie tussen Ziggo en Vodafone moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie. De bedrijven zeggen te verwachten dat dit eind 2016 gebeurt.