Netflix sluit laatste datacentra na overstap naar cloud

Streamingdienst Netflix heeft de deuren van de laatste eigen datacentra gesloten. Alle diensten van het bedrijf zijn nu opgeslagen in de cloud van concurrent Amazon.

Het overzetten van alle informatie begon in 2008 en is vorige maand voltooid, maakte Yury Izrailevsky bekend in een blogpost. De kans dat de diensten van Netflix uitvallen is daarmee een stuk kleiner geworden.

Ook is het volgens Izrailevsky veel makkelijker geworden om extra ruimte vrij te maken voor bijvoorbeeld nieuwe films en series. De cloud moet zorgen voor een "betere en plezieriger ervaring" voor abonnementsleden.

Netflix besloot in august 2008 over te stappen naar een cloud-systeem. Het bedrijf verstuurde toen nog dvd's met films en series naar abonnees. Door een grote fout in het systeem kon Netflix drie dagen lang niets versturen.

Amazon

Het bedrijf besloot de clouddiensten van Amazon te gebruiken om alle diensten over te hevelen. Amazon begon zelf in 2013 met een betaalde streamingdienst om met Netflix te concurreren.

Het overzetten heeft uiteindelijk zeven jaar geduurd, omdat Netflix tijdens de 'verhuizing' de software wilde optimaliseren voor gebruik in de cloud. Ook zijn er nieuwe systemen gebouwd om alles goed te laten draaien.

Volgens Izrailevsky is Netflix met de stap naar de cloud dicht bij optimalisatie van het systeem. Het bedrijf wil ervoor zorgen dat de streamingsdienst 99,9 procent van de tijd online is. In dat geval mag de dienst per jaar uiterlijk 52,26 minuten offline zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie