Een Franse Facebook-gebruiker wiens account werd geblokkeerd na het plaatsen van een naaktafbeelding, mag het sociale netwerk in Frankrijk voor de rechter slepen.

Het sociale netwerk heeft zich aan de Franse en niet aan de Amerikaanse wet te houden, besloot een hoge Franse rechtbank vrijdag.

Eerder besloot een rechtbank in Parijs al dat Facebook het account van de man niet had moeten opschorten vanwege het plaatsen van een naaktafbeelding.

Facebook ging hier echter tegen in beroep, omdat het bedrijf vindt dat het zich enkel hoeft te houden aan de wetten die gelden in de staat Californië, waar het hoofdkantoor is gevestigd. Het bedrijf vindt dat alle rechtszaken van gebruikers ook bij de rechter in Californië moeten worden ingediend.

Dat is niet het geval, besloot het Parijse Hof van Beroep vrijdag. Franse gebruikers mogen het bedrijf aanklagen onder de Franse wet.

Schilderij

De zaak kwam begin 2011 in gang toen een Parijse leraar een link plaatste naar een artikel over de schilder Gustave Courbet. Bij dat artikel stond een afbeelding van een schilderij met een naakte vrouw, die ook op Facebook verscheen. Omdat Facebook geen naakt toestaat op zijn site werd het account van de leraar geblokkeerd.

Door de nieuwe uitspraak van de rechtbank in Parijs kan de inhoudelijke behandeling van de zaak beginnen. Een rechter zal nu beslissen of Facebook zijn Franse gebruikersprofielen inderdaad kan blokkeren als hier naaktafbeeldingen op zijn geplaatst.

Censuur

De leraar vindt dat dit censuur is, en eist een forse schadevergoeding van het sociale netwerk. 

"We hebben om een som van 20.000 euro gevraagd, maar onze voornaamste doel is het heropenen van het account en het straffen van Facebook, zodat de site de vrijheid van meningsuiting respecteert", aldus de advocaat van de leraar tegen Les Echos. "Mijn cliënt vond deze censuur vernederend, wreed en onrechtvaardig."

Facebook ligt in Franrkijk ook onder vuur van de privacywaakhond, die vindt dat het sociale netwerk binnen drie maanden moet stoppen met het volgen van niet-gebruikers. Gebeurt dat niet, dan volgt mogelijk een boete.