Gebruikersaantal Twitter groeit niet meer

Sociaal netwerk Twitter had in het vierde kwartaal van 2015 gemiddeld 320 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Daarmee is de groei in gebruikers afgevlakt. In het derde kwartaal van hetzelfde jaar waren er namelijk net zoveel Twitter-gebruikers.

Vergeleken met het hetzelfde kwartaal in 2014 is het aantal gebruikers in 2015 wel met 9 procent gegroeid, aldus Twitter. In 2014 was er namelijk sprake van 288 miljoen maandelijkse actieve gebruikers.

Exclusief mensen die Twitter alleen via sms gebruiken was er zelfs sprake van een kleine gebruikersdaling. Ongeveer 80 procent van de Twitter-gebruikers bekijkt het sociale netwerk via een smartphone.

Telt Twitter niet-ingelogde gebruikers mee, dan is de dienst door 800 miljoen actieve mensen per maand bezocht rond het einde van 2015.

Hoewel de groei in gebruikers op Twitter al meerdere jaren afnam, is dit voor het eerst dat het aantal actieve gebruikers hetzelfde is als in het kwartaal ervoor.

Verlies

Twitter heeft in het vierde kwartaal van 2015 meer dan 90 miljoen dollar (80 miljoen euro) verlies gemaakt. Dat is minder verlies dan in hetzelfde kwartaal van 2014, toen het bedrijf meer dan 125 miljoen dollar verlies leed. 

Twitter boekte 710 miljoen dollar omzet. Dat is meer dan in het jaar ervoor, toen er 479 miljoen dollar werd vermeld. 

Op jaarsbasis zijn de cijfers vergelijkbaar. Twitter meldde minder verlies (521 miljoen dollar) voor heel 2015, vergeleken met 2014 (677 miljoen dollar). De omzet in 2015 steeg, van 1,4 miljard dollar naar 2,2 miljard dollar.

Veranderingen

Twitter introduceerde eerder op woensdag een nieuw overzicht in de tijdlijn, waarin de belangrijkste berichten worden samengevat. De functie wordt getoond naast het chronologische overzicht met tweets waar Twitter bekend om staat.

Daarnaast wil het sociale netwerk gebruikersnamen en de gespreksvormen op het netwerk aanpassen. Hierbij gaat het om aanpassingen voor de @-gebruikersnamen die Twitter hanteert. De huidige vorm hiervan zou groei in de weg zitten. Hoe deze veranderingen er precies uit gaan zien, is nog onduidelijk.

Jack Dorsey

Het laatste kwartaal van 2015 was de eerste periode van de nieuwe ceo Jack Dorsey, die op 5 oktober bij het bedrijf begon. Daarvoor was Dorsey interim-ceo bij Twitter.

De aanstelling van Dorsey werd gevolgd door grote maatregelen binnen het bedrijf. Er werden 366 banen geschrapt, waardoor 8 procent van het personeel op straat kwam te staan. Volgens Dorsey was er een kleiner ontwikkelaarsteam nodig om sneller te werken en Twitter groter te maken.

Lees meer over:
Tip de redactie