Google past recht om vergeten te worden breder toe

Google gaat in het kader van het recht om vergeten te worden ook resultaten van zijn internationale pagina verwijderen.

Tot nu toe schrapte Google resultaten enkel van lokale pagina's, zoals bijvoorbeeld google.nl. Via google.com waren alle resultaten wel te zien.

Dat verandert nu Google zoekresultaten op basis van ip-adres gaat tonen, zegt een woordvoerder van Google tegenover de Frankfurter Allgemeine.

Google weigerde sinds de invoering van het recht vergeten te worden altijd om links uit zijn internationale zoekresultaten te schrappen. Het recht om vergeten te worden geldt enkel binnen de EU, terwijl google.com wereldwijd beschikbaar is.

Daarom was het zo dat als bijvoorbeeld iemand in Nederland een verwijderverzoek in het kader van het recht om vergeten te worden indiende, het zoekresultaat enkel van google.nl werd geschrapt. Maar bezoekers die vanuit Nederland google.com gebruikten, zagen geschrapte zoekresultaten alsnog.

Door aan de hand van het ip-adres te kijken waar de gebruiker zit, verdwijnen ook voor bezoekers van google.com ​links uit de zoekresultaten. Zo moeten internationale zoekresultaten onaangetast blijven, terwijl op nationaal niveau geschrapte resultaten door minder mensen in het land van kwestie gezien worden.

Tip de redactie