HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk heeft maandag met succes een proef met de sms-alarmdienst uitgevoerd. Ruim 2.200 Harderwijkers kregen even over twaalf een bericht met de mededeling dat het alarmsysteem werd getest, aldus een woordvoerder van het bedrijf Zorg en Veiligheid dat het systeem leverde.

De sms-alarmdienst is een aanvulling op de alarmsirenes. Veel mensen horen die niet, omdat ze bijvoorbeeld binnenshuis of slechthorend zijn. "Een sms-bericht op de mobiel, spraak-bericht of tekstbericht op de vaste telefoon is dan een uitkomst", zegt de woordvoerder.

De gemeente Harderwijk blijft de sms-dienst maandelijks tegelijk met de test van de alarmsirene inzetten. Uiteraard worden inwoners die zich hebben opgegeven ook bij echte calamiteiten met een bericht via de telefoon gewaarschuwd.

Het Harderwijkse bedrijf Zorg en Veiligheid is met andere gemeenten en diverse samenwerkende regio's in gesprek om ook hen het systeem te leveren. De kosten van de invoering, ongeveer 7000 euro, is voor veel van hen nog een struikelblok, aldus Zorg en Veilig.