AMSTERDAM - Philips gaat samen met een aantal andere grote technologiebedrijven werken aan standaardsoftware tegen het illegaal kopiëren van muziek- en filmbestanden. Met dit doel is een alliantie opgericht onder de naam Coral, zo zei een woordvoerder van Philips maandag.

Nu wemelt het nog van de technologieën die piraterij moeten tegengaan, maar niet of nauwelijks met elkaar kunnen communiceren. Dit bezorgt menig consument veel hoofdbrekens.

Philips werkt op het gebied van kopiëerbescherming al samen met Sony via hun gezamenlijke softwareonderneming InterTrust Technologies. De drie partijen stappen nu ook in Coral tezamen met Hewlett-Packard, Samsung, News Corp (bekend van de filmstudio 20th Century Fox) en Matsushita Electrical Industrial (Panasonic).

Opvallende afwezigen zijn Microsoft en Apple. Microsoft ontwikkelt de populaire wma-bestanden voor digitale verspreiding van amusement, terwijl Apple momenteel furore maakt met zijn internetmuziekwinkel iTunes. Philips kon maandag niet zeggen waarom zij niet willen meedoen.

Het probleem dat nu speelt, komt bezitters van afspeelapparatuur heel bekend voor. Wie bijvoorbeeld een iPod van Apple heeft gekocht, kan geen legale muziek uit de internetwinkel van Sony downloaden omdat de Sony-standaard alleen geschikt is voor de muziekspelers van het Japanse concern.

De partijen die zich in Coral hebben verenigd, hopen met standaardspecificaties te komen waarmee technologieën voor het zogenoemde digital rights management (drm) verder ontwikkeld kunnen worden. Communicatieproblemen tussen hardware, software en digitaal amusement moeten daarmee tot het verleden behoren. De woordvoerder van Philips spreekt van een "belangrijke stap" omdat zoveel grote partijen de handen ineen hebben geslagen.