De Franse privacywaakhond heeft Facebook bevolen om binnen drie maanden te stoppen met het volgen van niet-gebruikers van Facebook zonder hun toestemming.

In België loopt al een rechtszaak over dezelfde kwestie. Facebook houdt het surfgedrag van mensen bij via cookies, ook als ze geen geregistreerd gebruiker zijn. Dit gebeurt onder meer via like-knoppen op websites. De waakhonden zeggen dat dat in strijd is met de privacywetgeving.

Het is de eerste keer na het schrappen van het Safe Harbor-verdrag dat een Europese privacywaakhond het Amerikaanse bedrijf aanvalt om het versturen van persoonlijke data naar de Verenigde Staten.

Eind 2015 zette het Europees Hof een streep door het Safe Harbor-akkoord, waarin de VS en de EU afspraken maakten over de opslag van Europese data. Een nieuw akkoord ligt er inmiddels, maar moet nog worden goedgekeurd.

De Fransen claimen volgens Venturebeat dat de cookie die Facebook plaatst als een niet-gebruiker van het sociale netwerk een pagina van Facebook bezoekt, illegaal is. Ook hekelt de privacywaakhond het feit dat Facebook de data die het daarmee vergaart vervolgens voor advertentiedoeleinden gebruikt.

Als Facebook niet binnen drie maanden met de praktijken stopt, liggen er mogelijk boetes in het verschiet voor het grootste sociale netwerk van de wereld.