Wetenschappers in Singapore willen luchtvervuiling in Aziatische steden meten met kunstmatige intelligentie. Op basis van foto’s die mensen met een smartphone maken, kan worden berekend hoe slecht de luchtkwaliteit is.

Een team onderzoekers van de technische universiteit Nanyang in Singapore houdt zich bezig met het project Airtick, meldt het blad New Scientist.

De onderzoekers hebben een app ontwikkeld waarmee mensen foto’s op de smartphone kunnen maken en sturen. Een computer berekent met een algoritme de luchtkwaliteit.

Airtick zou een oplossing moeten bieden voor steden met veel smog, zoals Singapore, Peking en New Delhi. De luchtvervuiling is daar op bepaalde moment zo ernstig, dat het ongezond is om in te ademen.

Big data

Het is de bedoeling dat veel mensen foto’s toesturen, zodat de computer op basis van 'big data' een goede schatting kan maken.

Om het systeem accuraat te maken, worden de uitkomsten vergeleken met de luchtvervuilingsinformatie die door lokale overheden naar buiten wordt gebracht.

Goedkoper

De nieuwe methode voor het meten van luchtvervuiling is goedkoper dan het ophangen van luchtmeters. Het is de bedoeling dat de techniek uiteindelijk kan worden toegepast in gebieden waar geen sensoren hangen.

In november is een prototype van de app getest bij honderd mensen. De onderzoekers hopen dit jaar het project uit te rollen voor iedereen.