Nederlanders hebben vergeleken met andere Europeanen het minst last van computervirussen. Zes op de honderd Nederlandse computergebruikers werd in 2015 door malware getroffen, terwijl het gemiddelde in de Europese Unie op 21 procent lag.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat (pdf). In 2010 had nog 23 procent van de Nederlanders te kampen met een computervirus.

Van de Nederlanders had 11 procent te maken met digitale veiligheidsproblemen in het algemeen, zoals bijvoorbeeld misbruik van persoonlijke informatie. Alleen in Tsjechië was dat iets lager, waar dat op 10 procent lag Het EU-gemiddelde lag op een kwart.

Virussen in Europa

Zorgen over de veiligheid weerhouden ongeveer een op de vijf Europeanen ervan om online te winkelen of bankieren. Nederland ligt ongeveer op het gemiddelde.

Vanwege veiligheidszorgen bij mobiel internetten via draadloze verbindingen buitenshuis gaat 22 procent van de Nederlanders echter helemaal niet online op deze manier. Het Europese gemiddelde is 13 procent.