Paypal is sinds deze week begonnen met het weigeren van betalingen voor VPN- en DNS-diensten.

De betaaldienst zou dat doen omdat dergelijke diensten gebruikt kunnen worden voor het omzeilen van land-blokkades van videodiensten, meldt Torrentfreak. Daarmee zouden die diensten de voorwaarden van Paypal schenden.

Paypal stelt zich al langer op een dergelijke manier op tegen privé-bittorrentsites en nieuwsgroepen. Bij dergelijke diensten is betalen via Paypal nauwelijks mogelijk.

VPN- en DNS-aanbieder Unotelly zegt tegen Torrentfreak bericht van Paypal te hebben gekregen. Daarin worden de voorwaarden van de betaaldienst aangehaald.

VPN

Unotelly zou die voorwaarden schenden omdat de dienst het mogelijk maakt voor apparaten om het te doen voorkomen alsof ze in een ander land staan. Zo zouden gebruikers bijvoorbeeld Amerikaanse videodiensten kunnen gebruiken, terwijl zij niet in de VS zijn.

Een dergelijk omzeilen van restricties is in strijd met de voorwaarden van Paypal. VPN wordt echter ook vaak gebruikt door internetgebruikers die niet getraceerd willen worden.

Daarom vermoed Torrentfreak dat Paypal zijn pijlen in eerste instantie vooral zal richten op bedrijven die zich in de markt zetten als methode om land-blokkades te omzeilen.

Netflix kondigde onlangs aan voortaan VPN-diensten te gaan blokkeren. Nu de videodienst wereldwijd beschikbaar is, wil Netflix voorkomen dat gebruikers middels VPN een buitenlands aanbod bekijken, waar Netflix in hun thuisland geen uitzendrechten voor heeft.