Een groep Nederlandse producenten en distributeurs dreigt de Nederlandse staat met een schadeclaim van 1,2 miljard euro. 

Dat schrijft de Vereniging van Speelfilm Ondernemers (VSO) in een brief aan staatssecretaris Dijkhoff (Justitie).  

Die inkomsten zijn zij naar eigen zeggen de afgelopen jaren misgelopen omdat de staat te laks optrad tegen piraterij.

De VSO geeft de staat tot 19 februari om de aansprakelijkheid te erkennen en het overleg te starten over de hoogte van de schade. Gebeurt dat niet, dan stappen de filmmakers naar de rechter.

In augustus 2015 maakten de filmmakers al bekend de staat te zullen dagen. Om hoeveel geld het ging was echter nog niet bekend. 

Onbekommerd

"De Nederlandse Staat heeft jarenlang volgehouden dat het kopiëren uit illegale bron was toegestaan. Het gevolg hiervan was dat een hele generatie consumenten het idee heeft gekregen dat gebruik van films zonder betaling gewoon mag", aldus de filmmakers. 

"Het gevolg is ook dat consumenten onbekommerd aan het downloaden en kopiëren zijn geslagen zonder besef dat daarvoor enige vergoeding verschuldigd zou zijn." 

Gedoogd

Illegaal downloaden werd in Nederland officieel gedoogd. Dit werd gecompenseerd door een zogenoemde thuiskopieheffing die inbegrepen zit bij de prijs van apparaten die kunnen worden gebruikt om muziek en films te downloaden en bekijken.

Deze regeling dateert nog uit de jaren zeventig. Het Europese Hof van Justitie tikte Nederland hierover in april 2014 echter op de vingers. Sindsdien kent Nederland officieel een downloadverbod. Maar de makers die naar de rechter stappen, vinden dat de overheid hier niet genoeg werk van maakt.