De Nederlandse provider Wireless XS gaat een vaste internetverbinding aanbieden op plekken waar geen kabel ligt. Daarvoor wil het bedrijf gebruikmaken van een draadloze verbinding. 

De gebruikte technologie moet het makkelijker maken om een snelle internetverbinding op moeilijk te bereiken locaties te krijgen. Daarbij gaat het om locaties buiten steden of dorpen, waar het vaak te duur is om een internetkabel aan te leggen. 

De operator wil snelheden van maximaal 100Mbit per seconde aanbieden, vertelt directeur André Kalsbeek aan Tweakers. Van een datalimiet zoals bij mobiele abonnementen is geen sprake. Abonnementsprijzen zijn nog niet bekend.

Wireless XS installeert tijdens een eerste test zijn zender op een telecommast in Pijnacker. Het apparaat biedt een vaste internetverbinding in een straal van maximaal 10 kilometer. Volgens Kalsbeek wordt er een combinatie van de draadloze technologieën lte, wimax en wifi gebruikt.

Schotel

Abonnees van Wireless XS krijgen van de provider een speciale schotel, die thuis wordt gemonteerd. Met deze schotel wordt het draadloze internetsignaal opgevangen en door het huis verspreid. 

Huidige operators werken ook aan manieren om draadloos internet thuis te gebruiken. Bij KPN en T-Mobile zijn abonnementen voor thuisgebruik van 4G-internet.