Toshiba verwacht dit jaar een recordverlies te lijden. Het bedrijf reorganisteert na een groot boekhoudschandaal.

Over het boekjaar dat eindigt in maart verwacht Toshiba een verlies van 710 miljard yen (5,4 miljard euro) te noteren, over een omzet van 6,2 biljoen yen (47,4 miljard euro). Dat blijkt uit de kwartaalcijfers (pdf) die het bedrijf donderdag presenteerde.

Nog nooit in de 140-jarige geschiedenis van het bedrijf werd zo veel geld verloren. Een jaar eerder verloor Toshiba omgerekend zo'n 290 miljoen euro.

Op verschillende afdelingen werd een afschrijving gedaan, terwijl de reorganisatie zorgde voor extra kosten. In het afgelopen kwartaal werd een verlies van 517 miljard yen (4 miljard euro) geboekt op een omzet van 1,45 biljoen yen (11,1 miljard euro).

Toshiba kampte vorig jaar met een boekhoudschandaal. De winst bleek in eerdere jaren flink te zijn overdreven. Het incident kostte directeur Hisao Tanaka en enkele adjudanten zijn baan.

Door een grote reorganisatie bij Toshiba zullen duizenden mensen hun baan kwijtraken. Het bedrijf richt zich onder meer op kernenergie en flashgeheugen, maar stopt juist met de verkoop van consumtenten-pc's. Naar verluidt wil het bedrijf zijn pc-tak helemaal afsplitsen en samenvoegen met een concurrent.