Elektronicafabrikant Foxconn spreekt met de noodlijdende schermenmaker Sharp over een overname. Ook een Japans investeringsfonds heeft interesse, maar moet Foxconn voor zich dulden.

Dat melden zowel de Wall Street Journal als Reuters op basis van bronnen die bekend zijn met de gesprekken.

Sharp heeft de afgelopen jaren te maken gehad met sterke verliezen en moest al meermaals noodhulp van banken krijgen.

Volgens de bronnen zag Sharp eerder juist meer in een overname door Innovation Network Corp of Japan (INCJ), een investeringsfonds van de Japanse overheid. De technologie van het bedrijf zou dan in Japanse handen blijven en Sharp zou kunnen fuseren met Japan Display, een andere grote schermenmaker in het land.

Foxconn-topman Terry Gou is echter persoonlijk naar Japan gereisd om te pleiten voor zijn eigen bod, dat hij verhoogde naar 659 miljard yen (zo'n 5 miljard euro). Dat is ruim twee keer zo hoog als het bod van INCJ.

Beurs

Nadat het nieuws over de gesprekken met Foxconn naar buiten kwam, steeg het aandeel Sharp met bijna 17 procent. Daarmee staat de marktwaarde van Sharp nu op zo'n 2,1 miljard euro.

Volgens een bron van Reuters hopen Foxconn en Sharp de gesprekken voor het eind van februari af te ronden. 

Foxconn, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de assemblage van de iPhone en veel andere elektronica, heeft interesse in Sharp vanwege zijn technologie. Het scherm is een van de duurste elementen van een smartphone, en met de overname van Sharp zou Foxconn de beschikking krijgen over een van de meest geavanceerde schermfabrieken ter wereld.

Foxconn denkt zijn grote klantenbestand te kunnen aanspreken om de schermen van Sharp in meer verschillende apparaten te kunnen krijgen.