Topman van de zoekmachine van Google Amit Singhal gaat na vijftien jaar bij het bedrijf met pensioen.

Zijn laatste dag bij Google zal op 26 februari zijn, schrijft de 48-jarige Singhal op Google+. Singhal gaat zich na zijn pensioen toeleggen op liefdadigheid.

De rol van Singhal als hoofd van de zoekmachine wordt overgenomen door John Giannandrea, nu nog hoofd van de afdeling kunstmatige intelligentie van Google. Die afdeling wordt samengevoegd met de zoekmachine nu kunstmatige intelligentie steeds belangrijker wordt bij het in kaart brengen van het wereldwijde web.

Singhal werkt sinds 2000 voor Google, en kreeg in 2001 al de eretitel 'Google Fellow' als dank voor zijn bijdrage aan het zoekalgoritme van Google.

Star Trek-machine

Als hoofd van de zoekafdeling was Singhal onder meer verantwoordelijk voor de volgorde waarin Google zijn zoekresultaten laat zien, de zogenoemde Google ranking.

Singhal zegt dankbaar te zijn voor zijn tijd bij Google en dat de zoekmachine er "sterker dan ooit" voor staat.

Ook zegt hij dat zijn droom van een 'Star Trek Computer' steeds meer werkelijkheid wordt. In Star Trek is het ruimteschip Enterprise uitgerust met een machine die het antwoord op elke vraag weet, een metafoor die Google regelmatig gebruikt om het streven van zijn zoekmachine samen te vatten.