Een vereniging van amateurondertitelaars en mensen die daar belang bij hebben, sleept stichting Brein voor de rechter. Brein had een aantal ondertitelaars gesommeerd te stoppen met hun activiteiten en daarnaast een aantal websites waarop ondertitels te vinden waren, opdracht gegeven hun site offline te halen.

Stichting Laat Ondertitels Vrij (SLOV) wil graag dat de rechter een uitspraak doet over of hun activiteiten legaal zijn of niet.

Voor Brein is het duidelijk: illegaal. "Wij denken dat de wet duidelijk is", zegt directeur Tim Kuik tegen NU.nl. "Deze ondertitels worden gebruikt voor films en series die illegaal worden gedownload. Ze maken deze illegale zaken geschikt voor de Nederlandse markt, en daarom hebben wij daartegen opgetreden."

Hobbyisten

Daar is Camiel Beijer, de advocaat van SLOV, het niet mee eens. "Dit zijn hobbyisten zonder commercieel oogmerk, die het leuk vinden om dit te maken", zei hij in een interview met Radio 10. "Vaak zijn er voor de films die ze ondertitelen geen - of geen goede - ondertitels. Zo maken ze de film voor een groter publiek toegankelijk."

Beijer twijfelt of de Auteurswet wel toepasselijk is in het digitale tijdperk. "Wat deze mensen doen sluit aan bij de huidige tijd van het digitale tijdperk. Brein beroept zich op een auteurswet van honderd jaar oud. Je kan je afvragen of die wel nog toepasbaar is."

Methoden

De prominente oud-amateurvertaler die werkte onder schuilnaam 'Suurtje' en advocaat Beijer twijfelen daarnaast aan de methoden van Brein. Suurtje ontving brieven van stichting Brein met daarin naar eigen zeggen dreigende taal over boetes en rechtszaken.

Suurtje betaalde, maar twijfelt nu of dat wel in de haak was. "Wat zijn nu werkelijk de bevoegdheden van Brein? Gaan ze niet hun boekje te buiten?", zei ze tegen Motherboard.

Kuik weerspreekt die beschuldiging. "Dat vinden wij vergezocht, want we hebben maandenlang met Suurtje om tafel gezeten om te onderhandelen. Daar was haar advocaat gewoon bij."

De zaak komt vermoedelijk in het voorjaar voor de rechter.