Om kosten te besparen en investeerders tevreden te stellen ontslaat internetbedrijf Yahoo nog dit kwartaal 15 procent van zijn werknemers.

Dat zei Yahoo-ceo Marissa Mayer bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers van het bedrijf.

Yahoo worstelt al jarenlang met de prestaties van zijn ooit toonaangevende internetdiensten. Het bedrijf wil zijn aanbod nu flink inkrimpen, om zich te richten op zaken die aantoonbaar winst opleveren. Investeerders vroegen het bedrijf onlangs al te stoppen met het 'verspillen' van geld.

Niet-strategische bezittingen worden daarom de komende tijd verkocht. Daarbij gaat het onder meer om patenten en vastgoed, die samen 1 tot 3 miljard dollar moeten opleveren. Naast het schrappen van 15 procent arbeidsplaatsen sluit Yahoo de kantoren in Dubai, Mexico Stad, Buenos Aires, Madrid, en Milaan.

Alibaba

Yahoo blijft ook werken aan de scheiding van de internetactiviteiten en het belang in het Chinese internetbedrijf Alibaba, zoals al eerder werd aangekondigd.

Yahoo ziet een opsplitsing van het bedrijf als een van de opties om meer winst veilig te stellen. De eigen internetactiviteiten van Yahoo worden in dat geval ondergebracht in een nieuwe onderneming met een eigen beursnotering. Andere plannen worden echter ook nog bestudeerd.

Nettoverlies

Yahoo was met zijn zoekmachine en gratis e-maildienst ooit éénn van de pioniers van het internet, maar is de laatste jaren links en rechts ingehaald door jongere spelers als Google en Facebook. Tot dusver is het ook de in 2012 aangetreden bestuursvoorzitter Marissa Mayer, zelf afkomstig van Google, niet gelukt het tij te keren.

Het nieuwe plan moet ervoor zorgen dat er in 2017 en 2018 weer sprake is van een bescheiden, versnellende groei. In het vierde kwartaal van vorig jaar boekte Yahoo door afschrijvingen een nettoverlies van 4,4 miljard dollar. De omzet stabiliseerde op circa 1,3 miljard dollar.