Google-moederbedrijf Alphabet is Apple maandagavond gepasseerd als het meest waardevolle bedrijf van de wereld. Het bedrijf presenteerde zijn cijfers over het vierde kwartaal.

Daaruit blijkt dat het bedrijf het erg goed doet. De totale omzet van Alphabet steeg met bijna 18 procent tot 21,3 miljard dollar (ruim 19,5 miljard euro) in vergelijking met een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 4,9 miljard dollar (bijna 4,5 miljard euro).

Bij Google, veruit het belangrijkste onderdeel van Alphabet, stegen de inkomsten uit advertenties met bijna 17 procent. Onder Google vallen hoofdzaken als de zoekmachine, de advertentietak, Android, Chrome en andere consumentenproducten.

De goede resultaten stuwen de aandelenprijzen van de internetgigant tot recordhoogte. Daardoor ligt de totale waarde van Alphabet nu enige miljarden boven de ongeveer 535 miljard dollar die Apple waard is. Dat maakt Alphabet volgens Techcrunch in ieder geval voor even het meest waardevolle publiek verhandelde bedrijf van de wereld.

Moonshots

Alphabet splitste de cijfers voor het eerst uit in cijfers voor Google en cijfers voor 'other bets', oftewel zaken die wel eens gedefinieerd worden als 'moonshots'.

Zo vallen onder meer de ontwikkeling van de zelfrijdende auto, de wifi-ballon en het onderzoek naar eeuwig leven onder de moonshots van Alphabet. Google gaf voorheen nooit vrij wat al die activiteiten nou precies kostten.

Veel, naar nu blijkt. Er wordt nog steeds niet specifiek ingegaan op wat diverse moonshots kosten, maar alle 'other bets' bij elkaar kostten het bedrijf in 2015 3,57 miljard dollar (3,27 miljard euro). Dat leverde 448 miljoen dollar (411 miljoen euro) aan omzet op, weliswaar een forse stijging ten opzichte van de 327 miljoen dollar (300 miljoen euro) aan omzet in 2014, maar nog lang niet genoeg om de verliezen te dekken.

Gebruikers

De ceo van Google, Sundar Pichai, liet verder weten dat zeven Google-diensten, waaronder Chrome, Youtube, Gmail en Zoeken, meer dan een miljard actieve gebruikers hebben. Gmail was de zevende en laatste dienst die die grens doorbrak, dat gebeurde afgelopen kwartaal.

Ook wordt er een stuk meer naar Youtube gekeken in woonkamers, aldus Pichai. De tijd die gebruikers doorbrachten met het kijken naar Youtube-videos in de woonkamer, verdubbelde in 2015. Daarnaast betaalde de videodienst, die ook veel gebruikt wordt om muziek te luisteren, meer dan 3 miljard dollar aan royalties uit aan muziekbedrijven.

Alphabet

Google maakte in augustus vorig jaar als donderslag bij heldere hemel bekend zichzelf op te splitsen in een nieuw conglomeraat van bedrijven. Dat conglomeraat kreeg de naam Alphabet en moest ervoor zorgen dat de individuele projecten van Google die weinig met de hoofdzaken van het bedrijf van doen hadden, meer ruimte zouden krijgen.