Inwoners van de Cubaanse hoofdstad Havana kunnen binnenkort een abonnement nemen op breedbandinternet. Het is voor het eerst dat de Cubanen snel en vanuit huis op internet kunnen surfen.

Het gaat om een pilotproject van het staatstelecombedrijf ETECSA. Het netwerk wordt aangelegd in het stadsdistrict Old Havana, meldt persbureau AP zondag op basis van lokale media.

Inwoners, restaurants, cafés en bars in dat toeristische district kunnen een abonnement nemen.

Hoeveel dat kost en wanneer het beschikbaar is, kon Havana-chef Odalys Rodríguez del Toro van ETECSA nog niet zeggen. Ook is niet duidelijk of het internet wordt beperkt door de overheid.

Cubanen konden al op internet in internetcafés en sinds vorig jaar ook via wifi-hotspots.

Duur

Voor de meeste Cubanen is internetten duur, zoniet onbetaalbaar. Een uur wifi-verbinding kost omgerekend 2 dollar, ongeveer een tiende van een maandsalaris.

Sommige Cubanen hebben in huis een inbelverbinding of een mobiele verbinding waarmee ze alleen hun email kunnen bereiken.

Breedband was vooralsnog alleen beschikbaar voor diplomaten en medewerkers van buitenlandse bedrijven. Ook die bedrijven moesten een hoge rekening betalen voor een relatief trage verbinding.

Het nieuwe netwerk wordt beheerd door het Chinese Huawei en kan in de toekomst worden uitgebreid naar andere stadsdistricten. Dit jaar komen er ook dertig extra wifi-hotspots in Havana.