De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn er zondag niet in geslaagd om het eens te worden over een nieuw Safe Harbor-akkoord.

De twee partijen hadden van de Europese privacywaakhonden tot 31 januari gekregen om met een nieuw akkoord te komen.

Wat het missen van de deadline precies inhoudt is nog niet bekend. Dinsdag overleggen de Europese privacywaakhonden over Safe Harbor. 

Onderhandelingen

De Europese Commissie hanteert een wat flexibelere deadline dan de Europese privacywaakhonden. "Begin november zei de Commissie dat de onderhandelingen worden afgerond binnen drie maanden. Ons doel blijft om de gesprekken binnen dat tijdsbestek af te wikkelen", aldus een woordvoerder van eurocommissaris Věra Jourová (Justitie). 

Vandaag zijn de onderhandelingen dan ook gewoon verder gegaan. "Er wordt dag en nacht gewerkt aan het bereiken van een akkoord", aldus de woordvoerder. 

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft er daarnaast vertrouwen in dat er binnenkort een deal is. Afgelopen zaterdag zei de Amerikaanse onderhandelaar Robert Litt optimistisch te zijn over het bereiken van een nieuw verdrag.

Privégegevens

Eind 2015 zette het Europees Hof van Justitie een streep door het Safe Harbor-akkoord. Daarin werden afspraken gemaakt over de opslag van privégegevens van Europanen op Amerikaanse servers. 

De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden waren voor het Hof de aanleiding om te concluderen dat de privacy van Europeanen niet gewaarborgd is in de VS. Uit die onthullingen bleek onder meer dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA massaal privégegevens van Europeanen opsloeg.