De Verenigde Staten is positief over het halen van een deadline voor een nieuw dataverdrag met de Europese Unie. De deadline daarvoor loopt maandag af.

"Ik denk dat we voor 2 februari wel een overeenkomst kunnen bereiken", zei Robert Litt vrijdag volgens persbureau Reuters. Litt vertegenwoordigt de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Amerikaanse functionarissen hebben dinsdag gesprekken gehad met een aantal privacy-waakhonden uit de EU.

Het Safe Harbor-verdrag, waarin onder meer afspraken staan over de opslag van persoonsgegevens in de VS, werd in oktober door het Europees Hof ongeldig verklaard.

Volgens het Hof is de privacy in de VS niet goed beschermd. De EU en VS, die al langer onderhandelden over een nieuw verdrag, hebben daarom haast met het maken van een nieuwe deal.

Waakhonden

Dinsdag en woensdag komen de privacywaakhonden van alle EU-lidstaten bijeen om te praten over de opslag van persoonsgegevens van EU-burgers in de VS.

Als er dan geen nieuw akkoord is, volgen er mogelijk boetes voor bedrijven die niet de juiste papieren hebben om persoonsgegevens in de VS op te slaan.

Obstakels

Volgens Reuters zijn er nog een paar obstakels die de VS en EU moeten overwinnen voordat ze een overeenkomst kunnen bereiken.

Zo is er volgens bronnen onenigheid over de mogelijke aanstelling van een ombudsman die klachten van Europese burgers in behandeling neemt. De EU wil dat die meer macht krijgt dan voorgesteld.

Ook is het nog niet duidelijk welke rol de Europese privacywaakhonden krijgen binnen een nieuwe deal.

De Amerikaanse handelscommissie hoeft bijvoorbeeld niet altijd klachten van particulieren in behandeling te nemen, terwijl het Europees Hof vindt dat het wel zo moet zijn.

De VS en EU hopen maandag een deal te bereiken. Op die dag zal de Europese Commissie de lidstaten en het Europees Parlement over de voortgang inlichten.